Blog

Grote of kleine traumatische gebeurtenissen in het leven kunnen langdurige gevolgen hebben. Doordat het trauma een verandering in het brein tot gevolg heeft, kunnen diverse delen van de hersenen niet meer volgens de normale weg reageren. Dat uit zich in diverse lichamelijke en geestelijke klachten. Op lichamelijk gebied ziet men een continue verhoogde hartslag, ademhaling en adrenaline release die niet meer naar normaalwaarden dalen. Mensen ervaren een opgejaagd en soms een angstig gevoel. Het komt ook voor dat iemand het contact met het lichaam verliest en b.v de armen en benen niet meer goed kan voelen. Omdat het sympathisch* zenuwstelsel overuren draait kunnen er spijsverteringsklachten ontstaan. Verder zijn vaak de spieren erg gespannen in nek en schouders.

Angst kan zich op diverse manieren uiten en plotseling optreden. Juist doordat iemand plotseling overvallen wordt door de (doods)-angst kan het gebeuren dat sociale en dagelijkse handelingen vermeden gaan worden. Het vertrouwen in eigen lichaam is weg. Door de continue prikkeling zie je vaak dat er een kort lontje is en iemand snel ontzettend boos kan uitvallen, vaak om niets..

Reflexzone therapie is een prachtig en krachtig instrument om het parasympatisch** zenuwstelsel te activeren. De massages prikkelen de nervus vagus. Dit is een belangrijke zenuw van het parasympatisch zenuwstelsel die tal van lichaamsactiviteiten aanstuurt in rust. De spijsvertering en de ademhaling zijn een paar voorbeelden hiervan. Door de massage neemt de doorbloeding in deze gebieden toe en blokkades worden opgeheven. Hierdoor verbetert de werking van de spijsvertering en worden klachten als constipatie en/of diarree minder.

Ook daalt de ademhalingsfrequentie, waardoor een rustiger gevoel wordt ervaren. De hartslag volgt de ademhaling en zal ook dalen.

Naast de ondersteuning van diverse orgaanfuncties heeft de reflexzone therapie ook invloed op de waarneming van het eigen lichaam. Zoals eerder gezegd raken sommigen trauma slachtoffers het gevoel in het lichaam kwijt. Door aanraking wordt men weer bewust van het eigen lichaam.

Herken je deze klachten? Neem eens vrijblijvend contact op om over je klachten te praten. Ik sta je graag te woord. marije@de-energiecompagnie.nl

**Parasymaptisch zenuwstelsel: het gedeelte van het zenuwstelsel dat alle processen in het lichaam in rust regelt.

*Sympathisch zenuwstelsel: het gedeelte van het zenuwstelsel dat alle lichaamsprocessen in actie regelt.

→

Marije de Waij

Verpleegkundige/reflexologe

Ik ben gespecialiseerd verpleegkundige in de intensieve zorg. Momenteel werkzaam als ambulanceverpleegkundige en als reflexloge bij de Energiecompagnie. Tijdens mijn werk als ambulanceverpleegkundige kwam ik tot de conclusie dat veel klachten een emotionele basis hebben zoals stress, verdriet of het gevoel vast te zitten in een bepaalde situatie. Ik wil ook dat stuk extra zorg leveren en heb dat gevonden in de reflexologie gecombineerd met Chinese geneeskunde.

Reageren? Leuk!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.